We verloren ons hart aan de kindjes van Thungsong. 

Het is goddelijk om zien hoe je in twee weken tijd een band met kinderen kunt opbouwen zonder dezelfde moedertaal te spreken.

We zijn in een naschoolse opvang beland waar we samen met Nammon, de verantwoordelijke, activiteiten geven in het Engels om zo op een speelse manier de taal aan te leren. 

Vergis je niet. De rakkers zijn tussen de 3 en 6 jaar oud maar het niveau van sommigen is gewoonweg indrukwekkend. 

We hebben ons hart verloren aan dit project. Nammon opende anderhalve maand terug dit pareltje. 

Het Thais onderwijssysteem is best zwaar voor de kinderen. Er is niet veel ruimte op school om te spelen, te knutselen of te sporten en dat is een gemis. 

Een kind moet in de eerste plaats ook kind kunnen zijn zonder de constante druk om te presteren.

Daarom wil Nammon een plek aanbieden aan kinderen om op een andere manier te helpen met huiswerk en hen de Engelse taal bij te brengen, maar er ook voor te zorgen dat ze vooral ook even kind kunnen zijn.

En daar zijn wij goed in. In kind zijn. Ideaal om te helpen met activiteiten geven dus. 

De knutselwerkjes dat we hier al in elkaar geflanst hebben, zijn niet op 4 handen en voeten te tellen. En ja, soms zijn we een klein beetje trots op onze verborgen, creatieve talenten. Allée, pogingen tot eh vrienden. 

Aja. Tuinieren deden we ook al. 

Ook bakken met hen is geweldig. Uiteraard ligt alles overhoop, lijkt het alsof er een wervelwind passeerde en zijn letterlijk alle handen (en kleren) in chocolade, eigeel of deegmengsel. Maar dat hoort zo. Kinderen moeten hun handen vuil kunnen maken.

Zeker als je samen chocolademousse, pannenkoeken of tiramisu maakt. 

Omdat het kan. Met mate. 

Gezond leven is belangrijk maar niet alles hoeft altijd en ieder moment van de dag glutenvrij, veganistisch en zero calorieën te zijn. Soms kan een gewoon dessertje ook gewoon lekker zijn zonder dat we ons altijd schuldig moeten voelen.

Daarnaast leerden we ze de denkbeeldige,  zelfgemaakte straat oversteken. 

Na ze het verschil tussen links en rechts uit te leggen. Niet onbelangrijk als ze een straat willen oversteken. 

Het boeiende aan dit project is dat het nog in de startblokken staat en we het mee kunnen helpen opbouwen. Dankzij Ideekids, nietwaar Silvie, hebben we bakken ervaring opgedaan en dat komt hier van pas.

Nammon wil naar de toekomst toe op zondag zorgen dat de kinderen uit de buurt zonder financiële middelen hier naartoe kunnen (terwijl ze dat stiekem nu ook al deels doet). 

Omdat ieder kind recht heeft op een educatie. Omdat ieder kind recht heeft op een toekomst. Omdat ieder kind recht heeft om, al is het maar voor even, zorgeloos kind te zijn.

Daarom zijn we verliefd geworden op dit project.

Omwille van de privacy gebruiken we geen namen van de kinderen, maar er zijn toch een aantal die nog net iets extra ons hart hebben gestolen. 

Degene die lang ziek zijn geweest, een achterstand op school hebben en daarom te snel worden veroordeeld door de omgeving.  

Degene die het thuis moeilijk hebben. Die kletsnat aankomen als het regent. Die een kapotte boekentas meezeulen. Die net iets te stil zijn. Wiens huis als eerste onder water staat bij overstromingen. 

Die kindjes zien openbloeien, is exact de reden waarom we aan dit avontuur zijn begonnen. 

Ze uit hun schulp zien kruipen, met de slappe lach zien zitten en met andere kinderen zien ravotten zonder verlegen te zijn. 

Hele vertellingen in het Thais doen waarop wij besluiten om in het platste West-Vlaams te antwoorden, en nog steeds zie je ze smakelijk verder vertellen. Zonder dat we elkaar verstaan. 

Omdat het kan. Omdat ze zich op hun gemak voelen. Omdat er geen oordeel wordt geveld. 

Volgende week gaan we proberen om met gerecycleerd materiaal een kerstboom te fabriceren. Heel benieuwd hoe dat zal eindigen… 

De week daarna willen we ze warm maken rond de warmste week van Studio Brussel. Want er staat geen leeftijd, nationaliteit of status geplakt op solidariteit. 

Wordt vervolgd!

6 gedachten over “We verloren ons hart aan de kindjes van Thungsong. 

Voeg uw reactie toe

  1. Schoon verhaal zeg, en al die kleine spruitjes die met veel enthousiasme meewerken, super tof van jullie. vele vele groetjes en bedankt voor de mooie en boeiende verhalen. Tot later !!!!!

    Geliked door 1 persoon

    1. Veel mooier dan dit worden complimenten niet. Dat doet ons enorm veel plezier om van hieruit te lezen. Dikke, dikke merci ! ❤️❤️❤️

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: