We zijn verliefd op Sarajevo!

Beeld je in: je arriveert tegen valavond in Sarajevo, het station lijkt al wat verlaten en je wordt aangeklampt door een agressieve vrouw die geld nodig heeft. Daarnaast weet je niet zeker of de tram die je moet nemen ûberhaupt nog werkt en geld voor een taxi is er niet.

We moeten echt leren ontspannen (we waren die reis lastig gevallen geweest in Polen maar dat lees je in één van de andere posts) want de tram werkte perfect en het centrum is supergezellig.

We gaan onze hostel ‘Moonlight’ binnen en op dat moment werden we verliefd. Een oude man zit op zijn gemak zijn sigaretje te roken en tv te kijken. Engels kan hij niet echt maar met gebaren en het woord ‘son’ maakt hij ons duidelijk dat zijn zoon eraan komt (denken we). Hij vraagt ons te gaan zitten, biedt ons iets te drinken aan en we kijken samen naar zijn favoriete feuilleton. Veel begrijpen we er (op het eerste moment) niet van, maar zijn lach werkt zo aanstekelijk!

De zoon komt binnen, vertelt ons dat de hostel een beetje is overboekt en neemt ons mee met zijn auto naar een ‘ander gebouw’. Toch even begin je te twijfelen of het zeker wel ok is, want de buurten die we doorkruisen worden precies toch donkerder en loucher.

Totaal onterecht want eens aangekomen zitten we net aan de overkant van het water in een megachique buurt en het appartement is geweldig. Sarajevo hebben we bezocht op het einde van een Interrail reis, dus toegegeven, we waren wat moe. Een deftige slaapkamer, een eigen keuken én een bad (wat we thuis niet hebben): meer heeft een mens niet nodig, denken wij dan!

Waarom moet je naar Sarajevo?

Heel simpel, Baščaršija is één van de meest charmante buurten waar we ooit waren. Je voelt dat de mensen blij zijn dat je hun stad uitkiest om een bezoekje te brengen, je eet er lekker aan een heel democratische prijs (echt spotgoedkoop) én het heeft een extreem gezellig karakter, wat niet altijd evident is in een hoofdstad.

1098325_10200996554129818_1368062907_n

De ochtend erop zijn we direct nog twee nachten extra gaan boeken en opa was zelfs een beetje ontroerd omdat we zo enthousiast waren over zijn stad. Uitwaaien aan de rivier bij zomerse temperaturen, bezoeken aan musea spreiden over de dagen én veel lekker eten: hemels!

Probeer zeker eens het restaurantje ‘Ašcinica kod Hadzibajrića‘. De mensen spreken enkel Bosnisch maar het eten is verrukkelijk. Wijs gewoon aan wat je wil of laat je helpen door die ene local die toch wat Engels kan . Doe zoals ons en proef gewoon alles!

1098366_10200996540649481_121309986_n

Jammie!

485500_10201316253361222_376269426_n

Op de heuvel wachten op de kanonschoten die officieel de zonsondergang en Iftar inluiden. Gezellige taferelen: families zitten in kringen met massa’s eten in het midden om na de schoten direct toe te tasten.

Best een fijne periode om mee te maken. Wij hebben nooit ergens moeten reserveren maar je ziet wel dat families dat wel doen om ’s avonds allemaal samen te eten dus het kan wel druk zijn. Eetgelegenheden genoeg (wij aten regelmatig al voor zonsondergang). Je kan niet overal alcohol krijgen op restaurant. Lekker alternatief (zonder te hoog ‘Kumbaja’ gehalte te willen overbrengen): Probeer de zure yoghurt bij je Cévapi en eet hem bij ‘Ćevabdžinica Hodžić‘.

1094964_10200996547049641_2057373299_n

Geen overvolle trams in Sarajevo! 🙂

994266_10200996545729608_1100186848_n

Pintjes gaan drinken met onze nieuwe Belgische vrienden!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: